Wat is een bodemonderzoek en wanneer is het nodig?
Een bodemonderzoek is een onderzoek naar de kwaliteit van de bodem. Tijdens dit onderzoek wordt er onderzocht of de grond verontreinigd is.
Het bodemonderzoek is nodig om te onderzoeken of de bodem geschikt is voor ontwikkeling. bijvoorbeeld bouwactiviteiten, herontwikkelingsplannen of het aanvragen van milieuvergunning.
Welke bodemonderzoeken kan KP Adviseurs leveren?
Er zijn verschillende soorten onderzoek die onder de term bodemonderzoek vallen:
- historisch vooronderzoek
- verkennend bodemonderzoek
- nader bodemonderzoek
- maken van een rapportage welke dient als basis voor eventuele vervolgstappen.
KP adviseurs kan u vrijblijvend een voorstel doen betreft deskundige bodemonderzoeken, advies en begeleiding. Een van onze collega gaat met u in overleg zodat wij een passende aanpak op kunnen stellen en u zo snel mogelijk verder kan met uw project. Want de grootste kostenposten blijken vaak niet de onderzoeken of de maatregelen te zijn maar het gevolg van het niet of te laat uitvoeren ervan.
Historisch vooronderzoek
Een goed land- en/of waterbodemonderzoek begint bij een historisch vooronderzoek waarbij relevante historische informatie (o.a. archieven, oude luchtfoto’s, voormalige activiteiten en uitgevoerde bodemonderzoeken) worden geraadpleegd. Alle relevante informatie wordt verwerkt op een overzichtstekening en aan de hand hiervan wordt een boor- of sleuvenplan gemaakt. Zo is het ook voor een opdrachtgever inzichtelijk waar welke verdachte activiteiten zijn uitgevoerd. Dit vooronderzoek (incl. terreinverkenning) is het vertrekpunt van een goed en gedegen bodemonderzoek.
Verkennend bodemonderzoek
Een verkennend land- en/of waterbodemonderzoek, conform respectievelijk de NEN 5740, NEN 5707 en/of NEN 5720, geeft inzicht in de bodemkwaliteit ter plaatse van een onderzoekslocatie. Hierbij wordt veelal gecombineerd onderzoek uitgevoerd naar chemische parameters (eventueel inclusief PFAS) en/of de aanwezigheid van asbest. Bij onderzoek naar asbest in waterbodems wordt een boot met specifieke monsternameapparatuur en een stortrooster ingezet. De onderzoeksresultaten worden getoetst aan de geldende normen en wettelijke kaders. De veldwerkers van KP Adviseurs BV zijn gecertificeerd conform de beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 2000.
Nader bodemonderzoek
Een nader bodemonderzoek conform NTA 5755 zal worden uitgevoerd indien er sprake is van een significante bodemverontreiniging ter plaatse van een onderzoekslocatie. Op basis van bekende onderzoeksgegevens wordt een conceptueel model opgesteld en een nader bodemonderzoek uitgevoerd. Bij een nader bodemonderzoek asbest wordt een uitgebreid sleuvenonderzoek gedaan om tot een representatief verontreinigingsbeeld te komen. Onderzoeksresultaten worden verwerkt in een overzichtstekening zodat betrokken partijen zich snel een beeld kunnen vormen van de verontreinigingssituatie. Tevens kan na deze fase een inschatting van de saneringskosten worden gemaakt en bijvoorbeeld een directieraming van de bodemsanering worden opgesteld. De accountmanager informeert de opdrachtgever structureel met betrekking tot de voortgang en tussentijdse onderzoeksresultaten zodat er eventueel tussentijds kan worden bijgestuurd.
Bodemonderzoek kosten
KP adviseurs kan u vrijblijvend een voorstel doen betreft deskundige bodemonderzoeken, advies en begeleiding. KP Adviseurs gaat met u in overleg zodat wij een passende aanpak op kunnen stellen en u zo snel mogelijk verder kan met uw project. Want de grootste kostenposten blijken vaak niet de onderzoeken of de maatregelen te zijn maar het gevolg van het niet of te laat uitvoeren ervan.
Asfalt- en funderingsonderzoek
Voorafgaand aan reconstructiewerk van asfaltwegen dient te worden vastgesteld of het (oude) asfalt wel of niet teerhoudend is en of het in aanmerking komt voor (warm) hergebruik. Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever is het mogelijk dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar kwaliteit van de deklaag, tussenlaag, onderlaag en/of de ondergelegen funderingslaag. Asfaltonderzoeken worden uitgevoerd conform CROW 210 met een PAK-markertest en/of laboratoriumonderzoek. Tevens kan worden vastgesteld of de ondergelegen funderingslaag voor hergebruik in aanmerking komt als NV-bouwstof. Onderzoek naar de aanwezigheid van asbest is hierbij ook een essentieel onderdeel.
Milieukundige begeleiding en planvorming
Indien een bodemsanering dient te worden uitgevoerd zijn de BRL SIKB 6000 milieukundig begeleiders van KP Adviseurs in staat om dit op een gedegen en pragmatische wijze uit te voeren. Hierbij kan zowel invulling worden gegeven aan de onderdelen processturing als verificatie. Indien gewenst kan er vooroverleg met het bevoegd gezag worden gevoerd met betrekking tot de haalbaarheid van een bepaalde saneringsaanpak.
Voorafgaand aan de uitvoering van een bodemsanering dient een saneringsplan, BUS-meldingen en/of Plan van aanpak te worden opgesteld. Door goed te luisteren naar de behoefte van de (potentiële) opdrachtgever kan de saneringswijze en–doelstelling worden gekozen. Communicatie, maatwerk en pragmatisch advies zijn hierbij de sleutelwoorden.
Van de uitgevoerde saneringswerkzaamheden wordt een evaluatieverslag opgesteld dat ter goedkeuring wordt ingediend bij een bevoegd gezag.
Land- en waterbodemonderzoek
Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met bodemonderzoek en het in kaart brengen van mogelijke risico's.
Asfaltonderzoeken
Gerichte onderzoeken naar de kwaliteit van asfaltlagen en begeleiding van het project.
Milieukundige begeleiding bij bodemsanering
Een vakkundige begeleiding bij alle factoren rondom een bodemsanering.